вівторок, 10 січня 2017 р.

Електронні бібліотеки у нашому житті

Електронні бібліотеки - аналог звичайних бібліотек в Інтернет, часто у них зберігаються електронні варіанти книг з певної теми.
http://chytanka.com.ua/static/546.ukr.html

Наведемо кілька безкоштовних електронних бібліотек:
• Національна бібліотека України для дітей http://ube.nplu.org/
• веб-проект "Читанка" - це дитяча публічна онлайн-бібліотека http://chytanka.com.ua
• віртуальна бібліотека "Українська казка" http://kazky.org.ua/ 
• електронна бібліотека української літератури - www.ukrlib.com.ua;
• педагогична бібліотека - pedlib.ru;
• електронні освітні системи - educom.su;
• психологична бібліотека Київского Фонду сприяння розвитку психічної культури - psylib.org.ua;
• світ енциклопедій - www.encyclopedia.ru.
Електронні бібліотеки створюють люди в усьому світі. Вони дають змогу не виходячи з дому знаходити необхідну книжку і одразу ж нею користуватися. Щоправда читати книгу в електронному вигляді не завжди зручно, але призвичаїтися - справа часу.
Незаперечною перевагою електронних бібліотек є можливість автоматичного пошуку, швидке орієнтування у змісті, можливість копіювати вибрані фрагменти і легко працювати з ними.
Часто електронні бібліотечні фонди допомагають поповнювати ентузіасти, які оцифровують друковані видання і надсилають організаторам електронних бібліотек, які розміщують їх на сайті для загального користування.
Під час оцифровки текстів, особливо великого обсягу, можливі помилки (опечатки, пропуск частини тексту або навіть сторінки тощо). Тож при користуванні електронними бібліотеками звертайте увагу на якість книг, перевіряйте сумнівні фрагменти. Пам’ятайте, що помилки можливі навіть у надрукованих на папері і ретельно вичитаних книгах, тож що й казати про електронні.
Безсумнівно: електронні бібліотеки економлять наш час, дуже зручні, доступні (особливо це стосується сільської місцевості, де у бібліотеках далеко не завжди можна знайти потрібну книгу), зберігають дерева, але іноді вони порушують авторські права і права видавництв, що зазначені на копірайт.
На захист електронних бібліотек: зазвичай книги у них викладені у html-форматі (це формат сторінок сайтів), яким можна користуватися тільки on-line, можливості для роздруку частини або всієї книги також обмежені. Тому насправді є й певні незручності у використанні книг в електронних бібліотеках, а отже електронні книги не замінять повністю друковані. Часто їх використовують для швидкого ознайомлення, а потім купляють друковані книги.
Дуже часто в електронних бібліотеках можна знайти книги, що давно не перевидавалися (особливо це стосується наукової та професійної літератури). У такому випадку електронна бібліотека є для багатьох людей чи не єдиною можливістю прочитати певну книгу. І ще я розділяю занепокоєння багатьох митців та науковців тим, що зараз мало читають, попит на друковані книги різко впав порівняно з минулим століттям. Тож якщо люди читають електронні книги, то нехай читають хоч щось, адже можливо на друковане видання вони не звернули б уваги. Нехай електронні бібліотеки стануть ще одним з важливих джерел знань XXI ст.
Джерело: http://informaciaforall.blogspot.com/2017/01/blog-post.html

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте свій коментар

back to top